środa, 13 lipca 2016

Przepis

Przedstawiam Wam sprawdzony przepis na pyszne ciasto owocowe z kruszonką.




Składniki:
  • kostka masła
  • szczypta soli
  • 160 g zwykłego cukru
  • 4 jaja
  • 200 g mąki
  • 40 g mąki ziemniaczanej albo opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g owoców (np. truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)

Kruszonka:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła z lodówki
  • 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia - należy przesiać.
Następnie trzeba utrzeć masło z cukrem i dodać szczyptę soli, dalej ucierając. Kolejno wbijać jaja, i po tym dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać. 

Potem wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i porządnie rozetrzeć. W przypadku kiedy kruszonka jest zbyt wilgotna, dosypać po prostu jeszcze więcej mąki.
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 20 x 30 cm, najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nałożyć owoce i wszystko posypać równomiernie kruszonką.
Piec placek w temperaturze 175C przez około 45 minut, patyczek nie będzie miał surowego ciasta po wkłuciu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz