Składniki:
- kostka masła
- szczypta soli
- 160 g zwykłego cukru
- 4 jaja
- 200 g mąki
- 40 g mąki ziemniaczanej albo opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g owoców (np. truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)
Kruszonka:
- 150 g mąki
- 100 g masła z lodówki
- 50 g cukru pudru
Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia - należy przesiać.
Następnie trzeba utrzeć masło z cukrem i dodać szczyptę soli, dalej ucierając. Kolejno wbijać jaja, i po tym dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać.
Potem wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i porządnie rozetrzeć. W przypadku kiedy kruszonka jest zbyt wilgotna, dosypać po prostu jeszcze więcej mąki.
Potem wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i porządnie rozetrzeć. W przypadku kiedy kruszonka jest zbyt wilgotna, dosypać po prostu jeszcze więcej mąki.
Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 20 x 30 cm, najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nałożyć owoce i wszystko posypać równomiernie kruszonką.
Piec placek w temperaturze 175C przez około 45 minut, aż patyczek nie będzie miał surowego ciasta po wkłuciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz